Hoe maak je Whisky

 Voor het maken van single malt heb je gemoute gerst, gist en bronwater nodig. Eerst wordt de gerst in water gedrenkt om te kunnen ontkiemen. Een proces waarbij de zetmeel in de korrel door de enzymen worden omgezet in suikers, die later weer alcohol opleveren.

Gerst vermalen

De gerst  wordt verhit zodat de ontkieming stopt. In Schotland verhitten whisky-stokers de gerst met turf, en juist die verbrande turf geeft de single malt zijn specifieke smaak. Daarna wordt de gedroogde gerst vermalen tot grist.

Opslag

Tonnen gerst, direct afkomstig van het land, worden hier opgeslagen.

Moutkuip

In de moutkuip (mashtuns) wordt de grist vermengd met veel warm bronwater. Nu wordt al het zetmeel omgezet in suiker, een proces wat een paar keer wordt herhaald bij oplopende watertemperaturen.

Alcohol

De overgebleven vloeistof (wort) gaat, met toevoeging van gist, in houten kuipen. Binnen een paar dagen ontstaat zo een alcoholpercentage van ongeveer 8 procent die veel weg heeft van bier.

Potstills

In koperen potstills (ketels) wordt de vloeistof verhit. Alcoholdamp condenseert en wordt opgevangen.

Koelers

De verhitte spirit verlaat de potstills als damp naar de koelers, waar de spirit weer vloeibaar wordt.

Spirit safe

Tijdens het opstoken ontstaat eerst de ‘voorloop’, daarna de ‘middenloop’. Die laatste is het perfecte bestanddeel voor whisky. Het uiteindelijke product is een vrijwel kleurloze drank met een hoog alcoholpercentage, (77% of hoger) de white sprit.

Reservoirs

De white spirit wordt opgevangen in houten reservoirs en overgeheveld naar eikenhouten vaten, waar het rijpt tot whisky. Door het ademen van het vat verdampt 2% alcohol per jaar.

Eikenhouten vaten

De chemische werking van het eikenhout met de alcohol geeft de kleur en de smaak aan de whisky. Whisky mag pas whisky genoemd worden als het minimaal 3 jaar op vat heeft gelegen. De meeste single malts liggen 10 jaar op fust voor ze worden gebotteld. Hoe langer op vat, hoe duurder de whisky.

.[] [/]Kopie van image1